ЄДРПОУ: 
Пароль: 


Lviv Financial Forum 2014

Фондова біржа «Перспектива» провела Lviv Financial Forum

Lviv Financial Forum, який проходив у Львові 18 і 19 вересня, зібрав більше 120 учасників з України, США, Великобританії, Польщі, Словаччини, Росії та Грузії.

Організувала захід фондова біржа «Перспектива» за сприяння Львівської міської ради. Генеральними спонсорами Lviv Financial Forum виступили група «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) та саморегулівна організація «Асоціація «Українські фондові торговці» (АУФТ). Генеральним медіа партнером став портал Delo.ua, онлайн-трансляцію забезпечили спеціальні медіа-партнери телеканал Еспресо.TV та портал FinMaidan. Телевізійним партнером Форуму був Перший національний телеканал та передача «Перша шпальта». У якості інформаційних партнерів Lviv Financial Forum також підтримали: Європейська Бізнес Асоціація, інформаційна платформа для професійних гравців фінансового ринку TRDATA, спеціалізований інтернет-портал Cbonds та Громадська організація «ЕйСіАй – Україна» та інші.

Відкрили Lviv Financial Forum представники Львівської обласної адміністрації та Львівської міської ради, які підкреслили, що підтримка регіональною владою даного Форуму є продовженням євроінтеграційної політики регіону. Станіслав Шишков, директор фондової біржі «Перспектива», у своєму вітальному слові подякував учасникам за готовність об’єднатись, працювати та зробити Україну заможною та сильною європейською державою.

Перша дискусійна панель першого дня була присвячена національній фінансовій системі та перспективам її розвитку. Модератор сесії Вадим Храмов (Merrill Lynch, Банк Америки, Великобританія) зазначив, що головна мета зараз — не лише виявити ризики та означити проблеми, але й знайти засоби для їх подолання та вирішення. А в першу чергу необхідно подолати упереджене сприйняття України іноземними інвесторами. Жером Ваши (Представництво МВФ в Україні, США) зазначив, що працюючи з Україною, МВФ бачить високий рівень відданості роботі посадових осіб, а також виконання попередніх умов. Тому МВФ готовий коригувати свої рекомендації згідно об’єктивних реалій. Перед учасниками дискусії у режимі теле-конференції виступив Олександр Шлапак, Міністр фінансів України. Він запевнив учасників Форуму, що Україна не потребує реструктуризації зовнішньої заборгованості та взмозі погасити свої зобов'язання в 2015 році.

На думку Любомира Мітова (Institute of International Finance, США), програму МВФ слід розцінювати як захід швидкої допомоги для, як мінімум, уникнення дефолту країни, а стабілізація економіки забере ще багато часу та роботи і має бути задачею не тільки українців, але й світової та, перш за все, європейської спільноти.
У свою чергу загальновідомий експерт по Україні, який уже 26 років займається нашим регіоном взагалі і Україною зокрема, Тімоті Еш (Standard Bank Великобританія) закликав розраховувати тільки на себе та шукати внутрішні ресурси для забезпечення боргових зобов’язань.

Загалом, у процесі дискусії, і Любомир Мітов і Тімоті Еш погодилися з думкою, що одним з виходів для України може стати так званий «репрофайлінґ» (reprofiling) зовнішнього державного боргу (м’який варіант реструктуризації, коли відбувається перенесення дати виплати без зменшення суми боргу). Так само експерти погодилися з тим, що інвестори готові до такого варіанту розвитку подій, хоч їм і хочеться вірити у слова Міністра фінансів України про те, що Україна не потребує реструктуризації боргу.

У свою чергу, Анджей Стопчиньскі (Центральний Банк Польщі) поділився досвідом своєї країни на шляху реформи фінансового сектору і наголосив, що однією з ключових умов успіху у реформуванні країни є максимальна прозорість і “чистота” системи; усі компанії, що діють на ринку, повинні мати однакові права та обов’язки без жодних привілеїв. Пан Анджей розказав, що приватизація у Польщі відбувалася на єдиному біржовому майданчику і наголосив на тому, що централізація біржового ринку стала одним з факторів успіху Польського ринку капіталу.
Дмитро Тевелєв (НКЦПФР, Україна) розповів про готовність Комісії до реформ та розвитку фондового ринку та про необхідність зміни парадигми його сприйняття. Завершив першу частину Форуму Олег Гавриш (Перший національний телеканал, ведучий передачі «Перша шпальта», Україна), який наголосив на ролі прозорих та професійних медіа у процесі побудови адекватного фінансового ринку.

Про шляхи підвищення довіри до української юрисдикції говорили учасники другої дискусійної панелі першого дня. Модератор Тарас Кириченко (Група Інтеса Сан Паоло, Правекс Банк, Україна) розпочав дискусію з тези, що довіру до юрисдикції формує, в першу чергу, ефективна та прозора судова системи країни. Владислав Остапенко (Ernst & Young, Україна) підтримав тезу пана Кириченка і навів приклад на її підтримку: більшість українських M&A угод укладаються за англійським правом, що є беззаперечним свідченням того, що судам в Україні не довіряють. Роланд Візнер (Метатрон Кепітал, Словаччина) поділився своїми рекомендаціями щодо того, як Україні залучати інвесторів і які саме інвестори найбільш охоче прийдуть в Україну в сьогоднішній ситуації. Ніколоз Енукідзе (TBCBank,Грузія) розповів, що свого часу Грузія у питаннях підвищення довіри до юрисдикції не «винаходила велосипеда», а спиралась на правовий досвід розвинутих країн – і це було правильне для країни рішення, яке слід наслідувати і Україні.

Костянтин Стеценко (группа «Інвестиційний капітал Україна») та Вадим Храмов (Банк Америки МерілЛінч, Великобританія) представили свої погляди інституційних інвесторів на питання реприватизації та залучення іноземних інвесторів в умовах воєнних дій на сході країни. Генадій Журов (Національний депозитарій України) розповів, яких правових змін у секторі забезпечення прав власності чекають як українські, так і іноземні інвестори. Про правові перспективи розвитку валютного хеджу та валютних деривативів розповів Сергій Антонов (АУФТ, Україна). На обговорення фіскальної політики та її впливу на довіру до юрисдикції перевів дискусію Дмитро Тєвєлєв (НКЦПФР, Україна). Євген Зельцер (Державна Іпотечна Установа, Україна) звернув увагу учасників Форуму на наявність в Україні цілого спектру цінних паперів (крім ОВДП), на які розповсюджується державна гарантія – наприклад, ДІУ.

Розвитку внутрішнього ринку боргових інструментів та їх емітентам була присвячена перша панельна дискусія другого дня. Олексій Петрашко (НКЦПФР, Україна), модератор сесії, звернув увагу учасників на сектор суверенного боргу – вирівнювання процентних ставок, різноманіття інструментів та порівняно високу ліквідність ОВДП. Тарас Котович («Інвестиційний капітал Україна») підтримав тезу учасників, що розвиток сектору державного боргу має бути пріоритетом для Мінфіну та орієнтиром для розвитку муніципальних, а потім і корпоративних облігацій. Максим Бланк (Укрзалізниця, Україна) розповів, що держпідприємство планує повністю відмовитись від банківських позик на користь випуску облігацій. Марта Федьків (Концерн Хлібпром, Україна) розповіла про досвід своєї компанії – успішного емітента облігацій. Володимир Кузьо (Ідея банк, Україна) представив точку зору банку, як найбільш універсального учасника боргового ринку – емітента, торговця та інвестора одночасно. Про перспективи відродження іпотечних облігацій розповів Євген Зельцер (Державна Іпотечна Установа, Україна).

Заключна сесія першого Lviv Financial Forum була присвячена технологізації фондового ринку. Сергій Антонов (АУФТ, Україна), модератор дискусії, запропонував подивитись на фінансовий ринок з точки зору біржі, технологій біржових торгів та можливостей експорту технологій на суміжні ринки. Станіслав Шишков (ФБ «Перспектива», Україна) звернув увагу учасників на те, що на сьогоднішній день об’єми біржових торгів ОВДП уже перевищують позабіржові об’єми та співставні з іншими сегментами фінансового ринку (зокрема, валютним та грошовим), де можуть бути враховані існуючі напрацювання фондового ринку (контроль за ціноутворенням, клірингові та розрахункові технології). Володимир Ульянов (НДУ, Україна) розповів про сучасний стан та проблеми функціонування інфраструктури фондового ринку та шляхи їх вирішення. Олексій Зугравий (банк Авангард, Україна) поділився рекомендаціями щодо стимулювання ліквідності біржових торгів, умов та обмежень експорту технологій на інші сектори фінансового ринку. Про очікування професійних учасників щодо розвитку ринку валютних деривативів розповів Денис Долматов (DNK Capital, Україна).

 

Загалом організатори отримали схвальні відгуки від учасників щодо рівня організації заходу та вдячність за можливість поспілкуватись із цікавими українськими та міжнародними експертами. Організатори заходу, у свою чергу, дуже вдячні учасникам Форуму за увагу до заходу та сподіваються, що даний Форум стане щорічним та яскравим явищем на фінансовому ринку.

 

Довідково про організатора:
Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Посідає перше місце за обсягом торгів з початку року з часткою загального біржового обороту 79%. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013) та Інтернет-трейдинг (2014). Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.