ЄДРПОУ: 
Пароль: 

Офіційні заходи





І Форум «Імплементація acquis ЄС: зловживання ринком та сквіз-аут

Процедура «сквіз-аут» є новим інститутом українського законодавства, імплементованим нещодавно в порядку імплементації законодавства ЄС. Впровадження европейських норм щодо санкцій за зловживання ринком знаходиться в процесі підготовки змін до законодавства. Строки імплементації перенесено на рік.

Обидва питання: й сквіз-аут, й зловживання ринком – є предметом критики щодо якості законодавчих змін як з боку практиків так і з боку науковців.

Окремі питання й щодо того, чи дійсно імплементація здійснюється відповідно до приписів європейського законодавства.

Асоціація «Українські фондові торговці» 12 жовтня 2018 о 9.30 АУФТ організовує та проводить: «І Форум «Імплементація acquis ЄС: зловживання ринком та сквіз-аут». Захід відбудеться у залі «Лондон» отелю «Хаятт Рідженсі Київ» у місті Київ, вул. Алли Тарасової, 5.

За участі фахівців ринку, науковців, адвокатів та правників буде детально розглянуті такі питання:
- сквіз-аут в Україні: імплементація Директиви 2004/25/ЄС чи фарс ?
- регулятивні складові функціонування фондових бірж в умовах недостатньо розвинутого ринку капіталу;
- досвід США та Європи у протидії зловживанням ринком для впровадження в Україні;
- експертне та методичне забезпечення виявлення ознак маніпулювання на фондовому ринку: проблеми та шляхи виходу, впровадження європейського та світового досвіду; досвід BaFin (Федеральне управління фінансового нагляду Німеччини) у моніторингу виявлення фактів маніпулювання на фондовому ринку;
- проблеми застосування юридичної відповідальності за зловживання на фондовому ринку – юридична невизначеність та конкуренція правових норм;
- Директива 2014/57/ЄС про кримінальні санкції за зловживання ринком: хід імплементації.

Запрошуємо Вас взяти участь у заході.

Найближчим часом надамо більш детальну інформацію.
Умови участі:
1. Внесок на здійснення статутної діяльності Асоціації становить 1850 грн.
2. Заявки на участь у Форумі необхідно надсилати на електронну пошту: forumaust@gmail.com.
Вкажіть будь-ласка назву організації, прізвище, ім’я, по батькові, телефон, адресу електронної пошти.







12 жовтня 2018 року в Києві в отелі "Хаятт Рідженсі Київ" відбувся І Форум "Імплементація acquis ЄС: зловживання ринком & сквіз-аут", організований Асоціацією "Українські Фондові Торговці". У Форумі прийняли участь суддя КГС ВС Людмила Стратієнко Л.В., д.е.н., проф. Ірина Мазур, д.ю.н., проф. Володимир Тертишник, к.т.н., член Ради АУФТ Сергій Антонов, д.е.н., проф. Олена Заруцька, к.е.н., директор фондової біржі «Перспектива» Станіслав Шишков, генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко, адвокат, керуючий партнер «ЮК «Кошовий і Партнери», модератор Форуму Олександр Кошовий, президент АУФТ Єлизавета Ревіло, президент UCMA Сергій Москвін, к.е.н., доцент Людмила Кот, к.ю.н., адвокат Микола Сірий, директор ICU Олег Медведєв, головний редактор «Юридичної газети» Єгор Желтухін, представники B&M, Райффайзен банк Аваль, професійних учасників фондового ринку, апарату Верховного Суду, юридичних компаній, адвокати, правники.

Дієву участь у підготовці Форуму взяв Інститут економіки та прогнозування НАН України.

Генеральним інформаційним партнером виступила «Юридична газета».

Учасники Форуму обговорили механізми та чинники визначення справедливої вартості фінансових інструментів в процедурі сквіз-аут та з метою запобігання маніпулюванню ринком.

Доповідачі так учасники звернули увагу на невідповідність законопроектів, що внесені на розгляд ВРУ, зокрема в частині обсягу повноважень НКЦПФР, змістові законодавства ЄС, а також на ухилення регулятора від захисту прав міноритарних акціонерів в процедурі сквіз-аут всупереч міжнародному досвіду та європейській правовій основі.

Йшлося про міжнародні приклади впровадження дієвих механізмів для протидії маніпулюванню ринком. Було ретельно проаналізовано досвід BaFin (Федеральне управління фінансового нагляду Німеччини) щодо моніторингу, виявлення ознак та реагування на факти маніпулювання ринком з застосуванням сучасного аналітичного програмного забезпечення. Крім того, розкрито практику та особливості інституту відповідальності за зловживання ринком у США, практику застосування законодавства ЄС про кримінальні санкції за зловживання ринком. Досліджено польський досвід протидії зловживанню ринком та об'єктивні складнощі імплементації законодавства ЄС в цій сфері.

Констатовано, що конвергенція українського законодавства із директивами та регламентами ЄС щодо функціонування регульованих ринків, протидіі зловживанням ринком, акціонерних товариств та корпоративних процедур, в т.ч. сквіз-аут, потребують врахування нерозвинутості національного ринку капіталу, його неліквідності, дефіциту привабливих фінансових інструментів для інвесторів, відсутності чи неактуальності ціноутворення за левовою часткою цінних паперів в біржовому обігу, відсутності публічних компаній.

В контексті національної практики доповідачі звернули увагу на існуючі вади у правозастосуванні з боку регулятора фондового ринку, проблеми та корупціогенні ризики відсутності методологічної бази виявлення ознак маніпулювання та оцінки справедливої ринкової вартості цінних паперів, зокрема, в процедурі сквіз-ауту. Також було зазначено про відсутність експертного судово-забезпечення цих питань, системні вади чинного законодавства про зловживання на фондовому ринку, правову невизначеність кримінальних та адміністративних санкцій, системні проблеми із імплементацією директиви 2014/57/ЄС про кримінальні санкції за зловживання ринком та виконання зобов’язань України з імплементації acquis ЄС.

Матеріали Форуму буде направлено до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, державних установ, експертних установ, правоохоронних органів.





Звіт про дослідження стану судово-експертного забезпечення питань діяльності фондового ринку

Автор - Асоціація «Українські Фондові Торговці», ГО «Право і капітал»